Utazás - Görögország - Lefkada

Képek Térkép

Lefkada

Lefkada (Λευκάδα) szigete Közép-Görögország nyugati partvidékén található, a hét tagból álló Jón-szigetek része.

Nevét jellegzetes, fehér mészkő szikláiról kapta (a "lefkosz" szó görögül fehér), amelyek a sziget felszínének legnagyobb részét borítják. A sziget belső részén található hegyek közül több is ezer méter fölé magasodik, a legmagasabb csúcs mind közül a Stavrota, 1182 méteres magasságával.

Lefkada a szárazföldhöz igen közel található, egy híd segítségével közúton is könnyen megközelíthető, ezért kedvelt úticél a gépkocsival közlekedők számára is.

Lefkada területe 303 négyzetkilométer, partvonalának hossza 107 km. A szigetet lakosainak száma jelenleg 22000 fő.

A legnagyobb település, és egyben a sziget fővárosa az északi részen található Lefkadaváros, ami Lefkada gazdasági és kulturális központja. Állandó lakosainak száma 7000 fő. A sziget vadregényes környezete, gyönyörű strandjai minden évben turisták ezreit vonzza a szigetre, ezért a sziget lakosai nagyrészt idegenforgalmi tevékenységekkel foglalkoznak. Az idegenforgalmon kívül a mezőgazdaság is jelentős: szőlőt, olivát, citrusokat, zöldségeket is termelnek.

A sziget legnagyobb települései Lefkadavároson kívül Nidri, Vassiliki, Karia, Poros, Agios Nikitas, Sivota, Kalamitsi.

Sajnálatos módon Lefkada településeinek egy részét egy 1948-as földrengés romba döntötte, így kevés épület maradt meg eredeti állapotában, sokat felújítottak, újjáépítettek. A megmaradt épületek a velencei építészet stílusjegyeit viselik magukon, érződik az olasz befolyás, ugyanis a 18. századig Velencéhez tartozott a sziget.

A viszonylag magas páratartalom és a tenger közelsége gondoskodik róla, hogy ne legyen kopár a sziget. Lefkada bővelkedik erdőkben, dús zöld növényzet borítja a dombokat, hegyeket, még a legmelegebb nyári hónapokban is.

Kiváló természeti adottságai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy idegenforgalmi célpont legyen, hiszen vadregényes partszakaszai, türkizkék tengeröblei, lélegzetelállító strandjai messze földön híresek, sokak szerint a legszebb adottságokkal rendelkezik a Jón-szigetek közül.

Lefkada közvetlen környezetében mintegy 10 kisebb sziget is található: Meganisi, Kalamos, Kastos, Madouri, Skorpidi, Skorpios, Thilia, Petalou, Kythros. Érdekesség, hogy a Nidrivel szemközti Skorpios sziget egyike azon ritka görög szigeteknek, amelyek magánkézben vannak, az Onassis hajómágnás család birtokolja.

Látnivalók Lefkadán

Bár Lefkada szigetét elsősorban mesés tengerpartjai miatt keresik fel a legtöbben, ezeken kívül is akad látnivaló.

A sziget déli csücske és a világítótorony

Elhelyezkedés: Lefkadavárostól 50 km-re délre

A Déli fokról gyönyörű a kilátás a sziget nyugati oldalára, egy világítótorony is található itt.  A legenda szerint Sappho költőnő itt vetette alá magát a habokba a 60 méteres sziklákról szerelmi bánatból.

Dimossari Vízesés

Elhelyezkedés: Lefkadavárostól 33 km-re délre

Nidriből közelíthető meg legkönnyebben Lefkada legnagyobb vízesése, a Dimossari vízesés. A közel 17 méteres vízesés a tavaszi, kora nyári hónapokban a legszebb, amikor még bőséges a vízellátás. A júliustól bekövetkező nagyobb szárazság miatt előfordul, hogy augusztus végére akár ki is száradhat. Már a vízeséshez vezető út miatt is megérheti ide elmenni: hűvöst adó fák alatt, szép környezetű úton juthatunk el a Dimossarihoz.

Agia Mavra

Elhelyezkedés: Lefkadavárostól 1 km-re északra

Lefkadaváros közvetlen közelében helyezkedik el ez a 13. században épített erődítmény. Bár azóta több földrengés is károkat okozott a várban, ami régen a szigetet és annak fővárosát védte, falait a mai napig megcsodálhatjuk.

Képek 
Főoldal Tartalomjegyzék Partnereink Kapcsolat      Adminisztráció