Utazás - Görögország - Korfu

Képek Térkép

Korfu szigete, Kerkira

Homérosz epikus költeményében a phaiákok lakták, amikor partjainál Odüsszeusz hajótörést szenvedett. E legenda nyomán a tengerben lévő néhány aprócska sziklaszigetről ma is úgy tartják, az Odüsszeusz megkövesedett hajója. A Jón-tenger kis, zöld szigete az elsők között volt a Földközi-tenger térségében, amely bekapcsolódott az idegenforgalomba. Korfu, amely elsősorban kellemes éghajlatáról ismert, a nyár derekán is viszonylag kellemes hőmérsékletű. A többi szigethez viszonyítva a gyakori, tavaszi esőzések miatt buja a növényzet. A szárazföld felé eső, keleti részt jobban kedveli a turizmus, itt csodálatos öblök találhatók.

A sziget területe 593 négyzetkilómeter, népességét tekintve pedig 115 000 lakost tudhat magáénak, amiből 45 000-en laknak a "fővárosban". Legnagyobb szélessége 25 km, hosszúsága 63 km. A sziget északi csücske mindössze 2,5 kilométernyire fekszik az albán partoktól.

Korfu gazdag története visszavezet a homeroszi időkbe. Elhelyezkedését tekintve kelet es nyugat között van - mindig is egyfajta hidat képzett a keleti es nyugati kultúrák között. A középkorban a velenceiek szállták meg a szigetet, majd a franciák és angolok. 1864-ben újraegyesült Görögországgal, melyet napjainkban is ünnepelnek : minden évben május 21-en parádéval emlékeznek meg a nagy napról. Nem csoda, hogy más népek is megpróbálták megtartani a szigetet, hiszen egyedülálló természeti gazdagsága, csodálatos tengerpartja, kultúrája és története manapság is igen vonzó.

A nyugati oldalon meredek partok és homokos strandszakaszok váltják egymást, de a turizmus nem minden részét fedezte fel. A sziget belseje számtalan, olajfaligetben álló villának és palotának ad otthont, hiszen mindenki, aki Európa történelmében szerepet játszott, jellemző módon rendelkezett Korfun egy rezidenciával.

Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné is itt lelt felüdülést, majd megépíttette a csodaszép Achilleon kastélyt. Minden stílusjegy hátrahagyta itt nyomait, a sziget belseje pedig kimondottan falusias jellegű, míg a főváros büszke olaszos hangulatára.

Jól tesszük, hogy Korfut választjuk, ha a napfény és a tenger szerelmesei vagyunk, ha rajongunk az építészeti csodákért, a mediterrán citrusligetekért, a lenyűgöző panorámákért, ha hobbink a fotózás vagy a természetjárás, ha megrészegít bennünket a rég letűnt korok és kultúrák varázsa. A végtelen oliva - fás terültetek bámulatba ejtik a látogatókat.

Nevezetességek

A sziget nevezetességei közé sorolhatjuk Korfu város velencei stílusú erődjét és hangulatos szűk utcácskáit; az Achilleont, Sissy királynő palotáját; Kassiopit, ahol Gerald Durrell élt és alkotott; a Kanoni félszigetet, ahol a repülőtér is található; valamint a Pontikonisit a Vlacherna kolostorral.


Lehetséges úti célok a térségben

Glyfada Aquapark
Paleokastritsa

Képek 
Főoldal Tartalomjegyzék Partnereink Kapcsolat      Adminisztráció