Utazás - Görögország - Athén - Parthenon

Képek Térkép

Parthenon

Készült: Kr.e. 447-432

A Parthenon az ókori Athén megerősített központjában épült templom. A Görögországba utazó turisták egyik leggyakoribb célpontja. Szobraival a világ számos múzeumában találkozhatunk. Az ókori görög imaházak általában egyszerű, négyzet alaprajzú épületek voltak, keleti oldalukon annak az istennek a szobrával, akinek tiszteletére állították. A nagyobb templomok oszlopcsarnokokkal (perisztülionnal) voltak övezve. A Parthenon az ókori görög művészet, építészet, szobrászat remek példája.

Athéna Parthenos, a Szűz Athéna, Athén védőszentjének a temploma, a görög civilizáció egyik legszebb épülete. Periklész megbízásából Iktinosz és Kallikratész építette Kr.e. 447-432 között Pheidiász művészi tervei nyomán. A dór templomot oszlopsor veszi körül (peripterosz). A kettéosztott épület keleti cellájában a Pheidiász által készített Athéna Parthenos kultuszszobra állt, míg a nyugati cellát kincstárnak használták. A szobordíszek is Pheidiász munkái: mitikus harcok, ünnepi felvonulás és Athéna születése. Az V. században a Parthenónt keresztény templommá alakították, majd 1687-ben, a törökök ide berendezett lőszerraktárát a velenceiek felrobbantották. A szobrok egy része Londonba került (Elgin-márványok), a maradékból pedig a görögök rekonstruálták az épületet.

Az épület a Kr. e. V. század közepén épült. Kr. e. 452-ben a görögök győzelmet arattak a korábban Athént meghódító perzsák felett. Periklész vezetésével Athén tekintélyre tett szert, öntudata megnőtt. Ennek hatására a görögök fényűző építkezésekbe kezdtek. Ez volt az antik művészet virágkora, ekkor épült az Akropoliszon pompázó Athéné-templom. A Parthenon dór stílusban épült, 69,5 méter hosszú, 30,5 méter széles. A belső udvaron épült cellát az oszlopcsarnok vette körül. A perisztülion 46 oszlopból állt. A homlokzati oldalon 8 oszlop látható. Az oszlopok kanellúrái, függőleges vájatai élekben találkoznak. Az oszlopokat, a homlokzatot és a párkányokat márványból faragták, a tetőt fáből készítették. A templom építészeti elrendezése az egyszerű fatemplomok szerkezetét idézi, de megőrzi a kor technikai megoldásainak eleganciáját. A vonalak látszólagos egyszerűsége pontos szerkezeti elveket takar. Az építész, Iktinosz úgy tervezte az épületet, hogy az alulról felfelé néző tekintet számára lenyűgöző legyen. Ez a perspektíva kimagasló ismeretére utal. A Parthenont egy korábbi Athéné-templom helyén építették. A templomban állt Pheidiasz alkotása, egy aranyból és elefántcsontból készített hatalmas istennőszobor. Athéné Pharthenosz a háború istennője, a költők, a kézművesek, a filozófusok pártfogója volt. A Parhenon nemcsak templomul szolgált, hanem kincstár is volt egyben. Az oromzatot és a párkányzatot szoboralakok díszítették. A szentélyt övező 150 méter hosszú fríz domborművei 12 méter magasságban alig voltak láthatóak. John Boardman professzor felfedezése szerint a frízen a marathoni csata győzteseit mutatják be az isteneknek. A Parthenon-fríz legtöbb darabját a londoni British Múzeumban őrzik. A Parthenont eredetileg valószínűleg tarka festés borította. A templomot a későbbiekben különböző célokra használták. Volt görög-ortodox, római katolikus templom, sőt mecset is. A törökök lőporraktárnak is használták. 1687-ben a velenceiek támadása során felrobbant, és a templom súlyosan megrongálódott. A XIX. században részben restaurálták. A szobrok egy része idegen múzeumokba került.

Képek 
Főoldal Tartalomjegyzék Partnereink Kapcsolat      Adminisztráció