Utazás - Görögország - Athén

Képek Térkép

Athén

Görögország fővárosa - a történelem könyvekből ismert ókori görög civilizáció hatalmas városállama - Athén, az Attikai síkságon, a Szaróni-öböltől északra terül el. A mai kozmopolita jellegű Athén az új Görögország fővárosaként rohamos fejlődésnek indult, lakossága már több mint három és fél millió, vagyis a görög népesség mintegy harmada él itt. Athén elsőként lett Európa kulturális fővárosa 1985-ben. A görög főváros a görög mitológiai városvédő istennőről, Athénéről kapta nevét. Miként az ókorban, Athén napjainkban is a térség legjelentősebb kulturális, gazdasági és kereskedelmi központja. Műemlékei, a hely történelmi nevezetességei és az Athéni Archeológiai Múzeumban őrzött felbecsülhetetlen értékű gyűjtemények világviszonylatban is páratlanok. A város szívében, a 156 m magas dombon áll a lenyűgöző szépségű Akropolisz, Athén jelképe. Az antik emlékek és a világváros lüktető mindennapjai sajátos hangulatot kölcsönöznek a helynek.

Athén történelme

Athén nagyon fontos szerepet töltött be szinte minden történelmi korban. A görög civilizáció i.e. 1. évezredben élte fénykorát amikor Athén az egyész Nyutati világ vezető kereskedelmi, tudományos és kulturális központja volt. Időszámításunk előtt 440 környékén Athén lakossága meghaladta a 300 000 főt.

Athén töretlen fejlődésének a VI. században a Bizánci Birodalom szabott gátat. A filozófiai iskolák bezárásával Athén fejlődése megtört, a város folyamatosan leépült. A XI.-XIII. század idejére Athén egy közepes mérető vidéki város lett. Ebben az időben a görög bizánciak a francia-olasz keresztesekkel folytattak harcokat Athénért.

1458-ban II. Mehmet a Hódító az Oszmán Birodalom szultánja elfoglalta Athén városát. A szultánt olyannyira lenyűgözték az ókori görög emlékművek, hogy alatvalóira halálbüntetés várt, ha megrongálták az emlékműveket.

Az Oszmán birodalom elvesztette a görög függetlenségi háborút és 1833-ban létrejött a Görög Királyság melynek Athén lett a fővárosa. Az egykor virágzó Athén ezekben az időkben mindösse 5000 ember lakta. Az elkövetkezendő évtizetek a város ujjáépítésével teltek.

1896-ban Athén rendezhette meg az első újkori Olimpiai Játékokat. Az 1920-as években rengeteg Kis-Ázsiai menekült Athénba, ebben az időben épültek ki Athén külvárosi részei.

Athén a II. Világháború alatt Német megszállás alá került amit a város negyon megsinylett, jelentős veszeteségek érték. A háborút követően azomban gyors növekedésnek indult és a 80-as évekig folyamatosan fejlődött. A nagyiramú fejlődés azomban a város tulzsúfoltságához, közlekedési túlterheltségéhez és ezálltal magas légszennyezettséghez vezetett.

Athén ma is Európa egyik legszennyezettebb város, de az elmult évek fejlesztései jelentősen enyhítették a problémát. Athén elnyerte a 2004-es olimpiai játékok rendezési jogát. Az Európai Unió támogatásával fontos infrastrukturális beruházások valósultak meg.

Athén közlekedése

Athén tömegközlekedését autóbusz, metró, villamos és vasút hálózatok biztosítják.

Az athéni metró a 2004-es fejlesztéseket követően a világ egyik legmodernebb metró hálózata lett. Három vonala közül a zöld színnel jelölt a legrégebbi, amely nagyrészt a felszínen fut és csupán 2 földalatti megállója van. Athén teljes metróhálózatának hossza 1999-ben 25 km volt ami egy vonalból állt, ez mára 3 vonalra és 91 km-re bővült.

Athén kiterjedt autóbusz hálózattal rendelkezik. Az athéni buszhálózatot trolibuszok és normál autóbuszok alkottják. Athén magas légszennyezettségének tudatában érthető, hogy az autóbuszok nagyrésze cseppfolyós földgázzal működik. Ilyen típusú autóbuszokból Athén Európa legnagyobb flottájával büszkélkedhet.

Nevezetességek Athénban

Végigjárva Athén nevezetességeit, olyan átfogó képet kapunk a görög kultúra gyökereiről, melyet egyetlen Görögországban nyaraló turista sem szalaszthat el. Legfőbb látványosságok az Akropolisz, ahol a Parthenon és a periklészi aranykor számos építészeti remekét csodálhatjuk meg, a Plaka színes forgatagában a legkülönfélébb árúkból vásárolhatunk, a Régészeti Múzeumban egyedi kultúrtörténeti kincsekben gyönyörködhetünk. Athénban érdemes megnézni a Parlament előtt az őrségváltást, azt a sajátos szertatást, melyben nem csak a katonák díszlépése, de viseletük is egyedi, melyen minden díszítő motívum, még a "szoknya" plisszéinek a száma is szimbolikus értékű. És feledhetetlen élmény elsétálni a Stadionig meg a kikötőig is.

Akropolisz

Athén egyik legismertebb látnivalója az Akropolisz. Görögországban számos az Akropoliszhoz hasonló az ókorból származó épületegyüttes található ám méreteit és kivitelezését tekintve egyértelműen az Akropolisz érdemli ki leginkább a turisták figyelmét. Az Akropoliszt a görög perzsa háborút követően i. e. 5. században kezdték építeni. A hatalmas építkezés költségeit a déloszi szövetségtől származó hűbéradókból állták, ami heves tiltakozást váltott ki a népgyűlésben. Az Akropolisz feltárása 1876–1885 között történt a Görög Régészeti Társulat megbízásából. Az ásatások valamint az épületek restaurálása és vizsgálata még ma is folyik.

Parthenon

parthenonA Parthenon a szűz Pallasz Athéné temploma az athéni Akropoliszon. A Parthenon sokak szerint az egyik legszebb ókori görög épület. A templom i. e. 447 és i. e. 432 között Pheidiasz tervei alapján készült. A templom központi részét egy fal két részre osztja. A nagyobb keleti cellában egy 12 m magas kultusszobor áll melyet egykor arany és elefántcsont borított. A kisebb, nyugati cella kincstárként funkcionált. A templomot Pheidiasz tervei alapján készült szobordíszek ékesítik. 1687-ben a törökök lőporraktárrá alakították a templomot amit a velenceiek felrobbantottak és ezáltal komoly sebeket elytettek a gyönörű épületen. 1987-ben a Parthenon és az Akropolisz más épületei a Világörökség részévé váltak.

Plaka

Ez a vitathatatlanul varázslatos terület az egyik leglátogatottabb rész a túristák, és a helyiek körében is egyaránt. Plaka a kanyargós utcácskáival több ezer éves történelemre tekint vissza. Érdemes sétálgatni az épületek között, melyek homlokzata a 19. századi klasszicista design és építészet vonásait tükrözik. Sok műemlék, és kortárs múzeum található a környéken. Továbbá rengeteg étterem is akad itt, és ajándéküzletekek sora is, ahol tradicionális ételek fogyaszthatunk, vagy szuveníreket vásárolhatunk.

Agora, Monastiraki

Az Agora már az ókorban is kereskedelmi központnak számított, így nem véletlen, hogy ezt a műemléket ma egy nyüzsgő belvárosi negyed veszi körül. Természetesen Monastiraki miliője nem hasonlítható össze a régi Agora hangulatával, de továbbra is közkedvelt része a városnak az itt élők és dolgozók számára.


Lehetséges úti célok a térségben

Monastiraki piac
Parthenon

Képek 
Főoldal Tartalomjegyzék Partnereink Kapcsolat      Adminisztráció