Utazás - Görögország

Képek Térkép

Görögország

Görögország Délkelet-Európában a Balkán-félsziget déli kiugrásán fekszik. Szárazföldi részből, több nagy szigetből, melyek 7 közigazgatási térségre osztottak, valamint sok kis szigetből áll. A görög partokat az Ión-tenger a Földközi-tenger és az Égei-tenger mossa. A főváros Athén, 2 és fél millió lakossal.

Görögországban találtak fel mindent, amit ma a társadalomnak, államnak, gondolkodásnak, sportnak hívuk. Ma kedvességével, kék házaival és szikrázó napsütésével vonzza magához az utazókat. Görögország - a nyugati kultúra bölcsője, régesrégi mitológiai bájjal és mítosszal övezett ország, gazdag és régi történelmű hely, mely rejtegeti az emberi értelem és szépség titkát, ahol a lakosok ismertek őszinteségükről és szívélyes vendéglátásukról. Görögország elvarázsolja az ideérkezőt a káprázatos tájjal, ahol a durva táj a hegyi masszívokkal, katlanokkal, folyócskákkal átalakul gyönyörű tengerpartá és áttetsző tengerré, melyből kilátszanak a fehér sziklák. Görögország a magyar turisták egyik legkedveltebb úticélja. Kedvező árai, páratlan természetei adottságai, és az utánozhatatlan görög vendégszeretet teszi örök slágerré.

Mintegy 2500 évvel ezelőtt Görögország volt a nyugati világ központja, ahol az európai civilizáció és a kormányzás demokratikus formája megszületett, azonban határai csak a II. világháború után váltak véglegessé.

A távolságok és a hegyek miatt az ország régiói között nehézkes az összeköttetés. Görögországot a tenger fogja egységbe, csaknem 14 000 km hosszú partvonala van. Nyugaton a Jón Tengerben, keleten az Égei Tengerben 2000 görög sziget található, ezek közül azonban alig 200 tekinthető lakottnak, itt él az ország lakosságának 11,3 %-a. A legjelentősebb szigeteknek ( Korfu, Kréta, Mikonosz, Rodosz) saját nemzetközi repülőtere van, a többire belföldi járattal vagy hajóval az athéni kikötőből lehet eljutni.

A görögséghez hozzátartozik a népi tánc, a népdaléneklés és általában a festői népviselet. A Görögkeleti vallási ünnepeket a lakosság 98%-a követi.

Időjárását tekintve Görögország nagyon kedvező adottságokkal rendelkezik a turizmus szempontjából. A meleg évszak a májussal kezdődik, s a hőmérséklet hamar eléri a 27 fokot, de nyáron sokszor megközelíti a 40-et. A parton és a szigeteken a hűs szellők gyakran enyhítik a hőséget. Télen is csak a hegyekben havazik. Kedveltségét ennek a kedvező éghajlatának köszönheti, hiszen májustól október végéig állandó a meleg. Végtelen különböző tengerpart található itt. Homokos parttól a kavicsoson keresztül a sziklásig, de találhatók itt partok, ahol különböző attrakciókat próbálhatunk ki, vagy csendes elhagyatottakat.

A turistákat a meleg görög nyáron kívül a sok történelmi látnivaló is vonzza, amelyeket az egész év folyamán megtekinthetnek. Görögország továbbá gazdag turisztikai kínálattal rendelkezik: szálláslehetőségek hotelokban vagy turistaközpontokban, sportolási lehetőségek, számtalan bár és szórakozóhely. A görög konyha különlegességét megkóstolhatja a különleges éttermek egyikében, hogyha megszeretne látogatni egyet az ismert történelmi műemlékek közül, kirándulások széles kínálatát találja.

Görögország történelme

A Balkán-félsziget déli részén fekvő Görögország kellemes éghajlatú területén már a bronzkortól egész Európa fejlődését meghatározó kultúrák alakultak ki. A virágzó hellén Birodalmat az egyre erősödő Róma hódította meg az i. e. 146-ban. A Római Birodalom kettéválása után a 15. századig a Bizánci Császárság része volt, a Balkánon előrenyomuló török hódítás áldozatául esett, és az Oszmán Birodalom uralma alá került. A négy évszázados elnyomás után a görög szabadságharcban kilenc év alatt (1821–1830) sikerült elérni az ország függetlenségét. A londoni szerződés 1830. február 8-án ismerte el a Görög Királyság szuverenitását. Az ország 1924 és 1935 között köztársaság volt, 1936-tól pedig katonai diktatúra volt, amelyet 1941-ben a német megszállás követett. A felszabadult országban 1944-ben visszaállították a monarchiát, majd 1946 és 1949 között polgárháború dúlt. A hadsereg jobboldali elemei 1967-ben puccsal átvették a hatalmat, a király (II. Konstantin) külföldre menekült. Az országot köztársasággá nyilvánították, és 1973-ban népszavazás által a királyt megfosztották trónjától. Az ún. ezredesek rendszere 1974-ben bukott meg a ciprusi válság miatt, ekkor újabb népszavazáson a lakosság többsége a köztársaság fenntartása mellett döntött. 1981-ben elsősorban az ország politikai stabilitásának erősítése miatt vették fel az Európai Unióba.

Műemlékek

Görögország mai területén virágzott az ókori görög kultúra. A kereszténység kétezer éve is rányomta bélyegét az országra. Így itt nem az a kérdés, hogy mi kerüljön fel az UNESCO kulturális világörökséget számon tartó listájára, hanem az, hol húzzák meg a határt, hogy ez a lista ne váljon parttalanná. Bassae, az Apolló Epicurius-templom Delphoi romvárosa, Apolló-szentélye Akropolisz Athénban Athosz-hegy - szerzetesi köztársaság Meteorák - kolostorok megközelíthetetlen sziklákon Thesszaloniki ókeresztény és bizánci műemlékei - Szaloniki városban Epidaurosz régészeti feltárásai Rodosz középkori városa Olümpia régészeti feltárásai - ide nyúlik vissza az olimpiai játékok hagyománya Müsztrasz Délosz szigete A Daphni- és a Hossios Lukas-kolostor, valamint a Nea Moni-kolostor Híosz szigetén A Püthagoreion és a Heraion Szamosz szigetén - Szamosz Vergina régészeti feltárásainak területe Mükéné és Tirünsz régészeti feltárása Patmosz történelmi óvárosa a „Teológus” Szent János kolostorral és az Apokalipszis barlanggal Korfu óvárosa Korfu szigeten.

Görögország éghajlata

Görögországban tipikus földközi-tengeri éghajlat uralkodik 25°C körüli éves átlaghőmérséklettel. A szezonális időjárás viszonylag állandó - derült, vagy majdnem derült időjárás uralkodik, 30°C körüli hőmérséklettel. A nyár párásnak bizonyul, főként júliusban és augusztusban a hőmérséklet 35°C körül ingadozik.

Néha természetesen előfordulnak záporok, viharok, de az ilyenfajta időjárás maximum egy napig tart. A legmelegebb Görögország déli részén van, főleg Krétán és a Kükládokban. A hőmérséklet itt nyáron akár 40 °C fölé is emelkedhet. Ami a csapadékmennyiséget illeti, a legtöbb csapadék Görögország északnyugati részén, Korfun esik, még a tél folyamán.

A turisták többsége azért utazik Görögországba, hogy élvezze a napsütést és a tengerben való fürdőzést, ezért fontos megemlíteni a tenger hőmérsékletét, ami áprilistól novemberig 20-25 °C körül mozog.
Nyaranta Görögországon friss szél söpör végig, amit meltéminek neveznek, a tengerparton csak ennek a viszonylag kellemes szélnek köszönhetően viselhető el a hőség. Főleg augusztusban fúj forró déli szél, amit a helyiek "livas"-nak neveznek, ami fordításban líbiait jelent.


Lehetséges úti célok a térségben

Athén
Korfu
Monastiraki piac
Parthenon
Glyfada Aquapark
Paleokastritsa
Rhodos
Stavros
Lefkada
Kréta
Asprovalta
Paralia
Thassos
Zakynthos

Képek 
Főoldal Tartalomjegyzék Partnereink Kapcsolat      Adminisztráció